Sterk er Staan

Wat is faalangst?

Faalangst is een vorm van angst die optreedt wanneer je moet presteren. Dat kan op school zijn, maar ook in sociale situaties of bij het sporten. Het is letterlijk angst om te falen. Hoewel geen enkel kind het prettig zal vinden om te falen, gaat faalangst nog een stapje verder. De angst is in dat geval niet meer in verhouding tot de taak die er gepland staat. In Nederland heeft ongeveer één op de tien kinderen te maken met faalangst.

Hoe herken je het?

Ieder kind zal vroeg of laat wel eens aan zichzelf twijfelen. Dat is volstrekt normaal. Het wordt echter een probleem als je kind zich zo verlamd voelt door faalangst dat hij/zij daar onder gaat lijden. Hoe kun jij als ouder dit gedrag herkennen?
Faalangst is iets wat vaak geleidelijk ontstaat en toeneemt. Het kan daarom lastig te herkennen zijn bij je zoon of dochter. Meestal zijn er bij faalangst lichamelijke signalen te herkennen vlak voordat je kind een stressvolle taak moet voltooien. Dit zijn onder andere zweten, een rood gezicht krijgen, hartkloppingen, hoofdpijn, buikpijn en diarree. Maar je kunt het ook merken aan het gedrag van je kind. Wil je kind opeens niet meer naar school of naar de sportvereniging? Dan is er een kans dat hij/zij te maken heeft met faalangst. 

Wees ook alert wanneer je kind wel erg vaak negatieve opmerkingen over zichzelf maakt, zoals “dat kan ik niet”. Of wanneer hij/zij continu vraagt of jíj het voor hem/haar kan doen. Dit kan een teken zijn dat ze niet geloven dat ze het zelf kunnen. 

Sterk er Staan!

De STERKerSTAAN® training is een unieke en effectieve training om vanuit de rust en kracht in jezelf, sterk in het leven te staan. 
Het helpt bij faalangst, het ontwikkelen van een positief zelfbeeld, pesten en leerproblemen.

Hoofd, hart en handen worden aangesproken; er wordt veel gebruik gemaakt van non-verbale werkvormen zoals tekenen, kleuren en drama- en expressie- oefeningen. 

In een serie van 7 bijeenkomsten gaan we aan de slag om te leren om te gaan met en het verminderen van faalangst. De training berust op 4 peilers:

- het leren omgaan met faalangst en hoe je daar met je eigen gedachten invloed op kunt uitoefenen;

- fysieke en mentale krachtoefeningen om sterker in het leven te staan en een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen te ontwikkelen; daarbij is ook aandacht voor de lichaamshouding. 

- braingym: motorische oefeningen om helder te kunnen denken en optimaal te kunnen leren.

De training is geschikt voor kinderen, jongeren èn volwassenen! Klap je dicht bij een toets of spreekbeurt, heb je examenvrees of zak je telkens voor je rijbewijs omdat je door de zenuwen alles vergeet?Moet je wel eens voor groepen spreken maar vind je dat doodeng? Dan is deze training misschien iets voor jou!

Aanmelden kan hier!